Skip to main content

Ziektebeelden

Diverse nieuwe geneesmiddelen zijn in ontwikkeling. Onze belangrijkste aandachtsgebieden zijn immunologie , virologie, neurologie, oncologie en oogzorg.

Acute Myeloïde Leukemie (AML)

Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. De
bloedkanker ontwikkelt zich razendsnel. Daarom is het nodig om zo snel mogelijk met de behandeling te starten. Jaarlijks krijgen in Nederland ruim 700 mensen de
diagnose AML, waarvan
de meerderheid 60 jaar of ouder is.

Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een combinatie van spondyloartritis en psoriasis die zich ontwikkelt bij ongeveer een derde van de mensen met psoriasis.

Chronische Lymfatische Leukemie

Chronische lymfatische leukemie (CLL) is de meest voorkomende vorm van bloedkanker (leukemie) in de Westerse wereld. Hoe de ziekte precies behandeld moet worden, hangt af van de aard van de aandoening.

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa valt net als de ziekte van Crohn onder de groep Inflammatory Bowel Disease (IBD).

Diabetisch macula oedeem

Bij diabetes kunnen bloedvaatjes in het oog gaan lekken. Als er een zwelling ontstaat op de plek waarmee je scherp ziet, spreken we van diabetisch macula oedeem.

Glaucoom

Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Dit kan leiden tot slechtziendheid. De behandeling is erop gericht om de oogdruk te verlagen en zo verdere beschadiging tegen te gaan.

Hepatitis C (HCV)

Als iemand voor het eerst wordt geïnfecteerd met HCV heet dit de 'acute fase' of 'acute hepatitis C'. Het kan zo zijn dat het lichaam het virus zelf opruimt. Als het hepatitis C virus na zes maanden niet weg is, is er sprake van 'chronische hepatitis C'. Dit komt voor bij 75 tot 85 procent van de patiënten.

Hidradenitis Suppurativa (HS)

Hidradenitis Suppurativa (HS) is een chronische huidziekte. HS wordt ook wel acne inversa, acne ectopica of de ziekte van Verneuil genoemd. Het is niet te genezen, maar de symptomen kunnen met de juiste behandeling onder controle worden gebracht. Een vroege diagnose is belangrijk.

Kinderindicaties

AbbVie houdt zich ook bezig met aandoeningen bij kinderen zoals jeugdreuma (Polyarticulaire JIA en Enthesitis gerelateerde artritis), juveniele psoriasis, juveniele Crohn en juveniele uveïtis anterior.

Migraine

Wereldwijd hebben 1 miljard mensen last van migraine. Migraine is een neurologische ziekte die een grote impact heeft op het dagelijks leven. Deze extreme hoofdpijn maakt het tijdelijk onmogelijk om aan het leven deel te nemen en verdient daarmee alle aandacht voor een goede behandeling.

Myelofibrose

Myelofibrose is een zeldzame bloedziekte die jaarlijks bij ongeveer 140 mensen geconstateerd wordt. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar, maar myelofibrose treft ook jongeren.

Narcose (Anesthesie)

Narcose wordt ook wel algehele anesthesie genoemd. Het zorgt ervoor dat dat de chirurg rustig kan opereren zonder dat de patiënt hier last van heeft.

Psoriasis

Plaque psoriasis, ook wel bekend als psoriasis, is een chronische inflammatoire huidziekte.

Reumatoïde artritis (RA)

Reumatoïde artritis is de meest voorkomende inflammatoire reumatische aandoening

Spasticiteit

Bij spasticiteit kunnen de spieren  zomaar samentrekken.  De spierspanning is hoger dan nodig is; de spieren zijn op een bepaalde manier overprikkeld. Meestal ontstaat dat door een neurologische aandoening zoals een beroerte. Het verschilt per persoon hoe erg de spasticiteit is en in welke spieren het optreedt.

Spondyloartritis

Spondylartritis (SpA) is een ziekte waarbij er sprake is van ontsteking van de gewrichten. Als deze ontsteking in de wervelkolom zit, wordt dit axiale Spondyloartritis genoemd. Als de ontsteking in gewrichten op andere plekken in het lichaam zit, dan heet dit perifere Spondyloartritis

Uveïtis

Uveïtis is niet één ziekte. Het is een groep aandoeningen die allemaal worden gekenmerkt door irritatie, zwelling en beschadiging van de verschillende weefsels van het oog.

Ziekte van Crohn

Nederland telt ongeveer 80.000 mensen met een
chronische darmontsteking. Net zoals de ziekte van Crohn valt colitis ulcerosa onder de groep Inflammatory Bowel Disease (IBD). 

Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende aandoeningen van het zenuwstelsel. Meer dan 50.000 mensen in Nederland hebben de ziekte van Parkinson.