Skip to main content

Artritis psoriatica (AP)

Artritis psoriatica is een combinatie van spondyloartritis en psoriasis die zich ontwikkelt bij ongeveer een derde van de mensen met psoriasis.

Wat is artritis psoriatica?

Artritis psoriatica wordt gekenmerkt door een combinatie van psoriasis en gewrichtsontstekingen die pijn, zwelling en stijfheid veroorzaken.

Psoriasis is een huidziekte waarbij de huid te snel vernieuwd wordt, waardoor rode en zilverkleurige plekken ontstaan op de huid. Deze plekken kunnen jeuken en pijnlijk zijn, en soms kunnen ze openbarsten en bloeden.

Er kunnen ook ontstekingen optreden die leiden tot pijn en zwelling in de overgangsgebieden van pezen of banden in botweefsel (‘entheses’ genoemd). Aan artritis psoriatica gerelateerde ontstekingen kunnen diverse delen van het lichaam aandoen, waaronder vingers, tenen en rug. De mate waarin zulke ontstekingen voorkomen, varieert van relatief mild tot ernstig.


Verloop van artritis psoriatica

Artritis psoriatica treedt meestal op nadat een patiënt psoriasis heeft gekregen. De huidplaques die worden geassocieerd met psoriasis kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar worden het meest gezien op de ellebogen, knieën, onderrug en hoofdhuid. De gewrichtsontstekingen kunnen ontstaan in één gewricht, maar kunnen binnen een aantal weken of maanden ook andere gewrichten aandoen, zoals vingers, tenen, knieën, ruggenwervels of bekken.

De mate waarin gewrichtsontstekingen voorkomen, varieert van relatief mild tot ernstig. Artritis psoriatica symptomen kunnen verdwijnen en weer terugkomen, en er kunnen zogenaamde ‘flares’ (opvlammingen) optreden; perioden waarin de symptomen of ontstekingen erger zijn dan normaal. Zonder behandeling kunnen de chronische ontstekingen van artritis psoriatica leiden tot onomkeerbare schade aan de pezen en gewrichten.

Behandeling van artritis psoriatica

Het diagnosticeren van artritis psoriatica is niet eenvoudig. Ook is er geen remedie tegen artritis psoriatica. De algemene aanpak voor de behandeling van artritis psoriatica is het beperken van de ontstekingen in de huid en de gewrichten en het voorkomen van langetermijn schade aan de gewrichten.

Meer over artritis psoriatica