Skip to main content

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa valt net als de ziekte van Crohn onder de groep Inflammatory Bowel Disease (IBD).

Wat is colitis ulcerosa?

Veel mensen hebben wel eens last van hun buik, bijvoorbeeld wanneer je te vet hebt gegeten of een virus hebt opgelopen. Dit is vervelend maar gaat na enkele dagen weer over. Sommigen hebben echter heel vaak last van buikklachten zoals diarree, buikpijn, bloed en slijm bij de ontlasting of verstopping. Er kan dan meer aan de hand zijn.

Colitis ulcerosa of kortweg colitis is een chronische ontsteking van de dikke darm. De dikke darm is het laatste deel van je spijsverteringskanaal en bestaat opeenvolgend uit de blinde darm, dikke darm (colon) en endeldarm. Colitis tast het slijmvlies van de darmwand aan. Hierdoor kunnen er kleine open zweertjes ontstaan. Colitis is een auto-immuunziekte.

Verloop van colitis ulcerosa

Perioden zonder klachten worden afgewisseld met fasen met meer klachten. De eerste tekenen van colitis zijn slijm en bloed in de ontlasting en/of een frequentere stoelgang, maar ook buikpijn. Daarnaast kunnen er bijwerkingen optreden zoals ontstekingen van de ogen, huid, lever of gewrichten.

Behandeling van colitis ulcerosa

Een vroegtijdige diagnose is belangrijk om blijvende schade aan het darmslijmvlies te voorkomen. Omdat colitis ulcerosa niet te genezen is, hebben patiënten er hun hele leven in meer of mindere mate last van. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor colitis, afhankelijk van de ernst van de ziekte. Het gebruik van medicijnen staat hierbij vaak centraal.

Meer over colitis ulcerosa