Skip to main content

Ziekte van Crohn

Nederland telt ongeveer 80.000 mensen met een
chronische darmontsteking. Net zoals de ziekte van Crohn valt colitis ulcerosa onder de groep Inflammatory Bowel Disease (IBD). 

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn, kortweg Crohn, is een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal. De ziekte tast het slijmvlies van de darmwand aan en kan doordringen tot de diepere lagen van de darmwand. Het is een auto-immuunziekte. Normaal beschermt het immuunsysteem je tegen ongewenste indringers (bacteriën en virussen). Bij een auto-immuunziekte ziet het afweersysteem gezond lichaamseigen weefsel aan voor indringers. Als reactie maakt je lichaam antistoffen aan en gaat in de aanval. Hierbij ontstaat er een ontsteking. De ontsteking kan van ‘mond tot kont’ voorkomen, maar komt vaak voor aan het eind van de dunne darm en het begin van de dikke darm. Bij Crohn zijn delen van de darmwand ontstoken; gezonde en ongezonde delen wisselen elkaar af.

Verloop van de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is chronisch en gaat meestal gepaard met aanvallen. Kenmerkende symptomen zijn diarree, bloed en slijm bij de ontlasting, buikpijn, misselijkheid, gewichtsverlies, vermoeidheid, klachten rond de anus, koorts en verstopping. Crohn kan zeer wisselend verlopen. Perioden van rust kunnen zich afwisselen met momenten waarop de klachten acuut opspelen om vervolgens een tijdje aan te houden.

Behandeling van de ziekte van Crohn

Voor een succesvolle behandeling is het belangrijk dat er op tijd de juiste diagnose wordt gesteld. Zo verhoog je de kans om blijvende schade te voorkomen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor Crohn, afhankelijk van de ernst van de ziekte. Het gebruik van medicijnen staat hierbij vaak centraal.

Meer over Crohn