Skip to main content

Chronische hepatitis C (HCV)

Als iemand voor het eerst wordt geïnfecteerd met HCV heet dit de 'acute fase' of 'acute hepatitis C'. Het kan zo zijn dat het lichaam het virus zelf opruimt. Als het hepatitis C virus na zes maanden niet weg is, is er sprake van 'chronische hepatitis C'. Dit komt voor bij 75 tot 85 procent van de patiënten.

Wat is Hepatitis C?

Het woord 'hepatitis' betekent letterlijk ontsteking van de lever. Hepatitis C, ook wel HCV of hepatitis C virus genoemd, is een virus in het bloed dat de levercellen aantast. Het virus is één van de meest voorkomende oorzaken van leverontstekingen in de wereld en kan uiteindelijk leiden tot (ernstige) leverschade (10-20%van de patiënten), leverfalen en leverkanker (1-4% van de patiënten met ernstige leverschade). Veel mensen voelen zich niet ziek totdat hepatitis C de lever aangetast heeft. Dat proces kan tientallen jaren duren.

Oorzaak en besmetting van Hepatitis C

Hepatitis C is een virus dat via het bloed overdraagbaar is. Het kan ontstaan als bloed direct in contact komt met hepatitis C geïnfecteerd bloed. Het virus kan buiten het lichaam een aantal uur in het bloed overleven.

Hepatitis C kan niet worden verspreid door gewoon sociaal contact zoals handen vasthouden, kussen, drinken uit hetzelfde glas, hoesten en niezen. 

Diagnose en behandeling van Hepatitis C

Driekwart van alle hepatitis C infecties blijft onopgemerkt of gaat alleen gepaard met griepachtige symptomen zoals vermoeidheid, oververmoeidheid, gewrichtspijn en/of koorts. Dit maakt het lastig om de ziekte te diagnosticeren en voorkomt vaak een tijdige behandeling. Er kunnen jaren of zelfs decennia verlopen tot een diagnose. Dragers van het virus die nog niets over hun aandoening weten, kunnen andere mensen besmetten.

Als hepatitis C vroegtijdig wordt ontdekt, is de ziekte bij de meeste patiënten tegenwoordig volledig te genezen dankzij innovatieve geneesmiddelen. Deze nieuwe behandelingen zijn over het algemeen ook goed te verdragen.


Meer over Hepatitis C