Skip to main content

Hidradenitis Suppurativa (HS)

Hidradenitis Suppurativa (HS) is een chronische huidziekte. HS wordt ook wel acne inversa, acne ectopica of de ziekte van Verneuil genoemd. Het is niet te genezen, maar de symptomen kunnen met de juiste behandeling onder controle worden gebracht. Een vroege diagnose is belangrijk.

Wat is Hidradenitis Suppurativa?

HS is een chronische huidziekte. Kenmerkend voor hidradenitis suppurativa zijn terugkerende, pijnlijke ontstekingen in lichaamsplooien, zoals de liezen of de oksels. Je kunt ook ontstekingen hebben onder de borsten, op de billen en de binnenkant van de dijen. De ontstekingen liggen meestal diep onder de huid maar kunnen ook lijken op puisten. Ook kunnen abcessen (holtes met pus) ontstaan.

Op langere termijn kunnen er onderhuidse gangetjes ontstaan, die sinussen of fistels worden genoemd. De pussende afscheiding uit de abcessen en sinusgangen kan een onaangename geur veroorzaken. Daarnaast kunnen er ook comedonen (mee-eters) ontstaan. Wanneer de huid weer geneest kunnen er littekens achterblijven.
 

Verloop van hidradenitis suppurativa

HS treedt meestal op in fasen: stadia met klachten worden afgewisseld met stadia zonder symptomen. De klachten kunnen in de loop van de tijd steeds erger worden. Het is daarom belangrijk dat de huidziekte zo vroeg mogelijk wordt vastgesteld door de dermatoloog en dat je een juiste behandeling krijgt.

Behandeling van hidradenitis suppurativa

Er zijn verschillende mogelijkheden om hidradenitis suppurativa te behandelen, maar geen enkele behandeling kan het probleem snel en definitief oplossen. Ook wanneer een behandeling succesvol is, kan de ziekte in mindere mate terugkomen. Hoe de arts HS gaat behandelen, is afhankelijk van het stadium van de ziekte en de klachten die je hebt. Vaak zal een combinatie van medicatie en chirurgie noodzakelijk zijn. Dit om de ontstekingen te verminderen, maar ook fistels of hardnekkige ontstekingen die steeds op dezelfde plaats terugkomen, te verwijderen.

Meer over HS