Skip to main content

Chronische Lymfatische Leukemie (CLL)

Chronische lymfatische leukemie (CLL) is de meest voorkomende vorm van bloedkanker (leukemie) in de Westerse wereld. Hoe de ziekte precies behandeld moet worden, hangt af van de aard van de aandoening.

Wat is Chronische Lymfatische Leukemie?

Leukemie (bloedkanker) is de verzamelnaam voor kwaadaardige ziektes waarbij er te veel witte bloedcellen in het bloed zijn. Lymfocyten zijn rijpe witte bloedcelen. Ze bevinden zich in bloed, beenmerg, lymfklieren en in de milt en lever. Daar hebben ze als taak het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers zoals virussen. CLL is een vorm van kanker die lymfocyten (witte bloedcellen) en de lymfeklieren aantast. Bij CLL delen de lymfocyten zich te snel en leven ze te lang, waardoor er te veel lymfocyten in het bloed aanwezig zijn.

Verloop van Chronische Lymfatische Leukemie

Veel mensen met CLL hebben een paar jaar lang geen symptomen. Hierdoor verloopt de ziekte vaak sluipend. De Leukemie wordt meestal ontdekt als een arts bloedtests laat uitvoeren voor een ander gezondheidsprobleem of tijdens een standaard controle.

Behandeling van Chronische Lymfatische Leukemie

Omdat CLL vaak langzaam vordert, hoeft niet iedereen direct te worden behandeld. Wanneer behandeling nodig is, zijn dit de belangrijkste opties:

  • Chemotherapie
  • Immunotherapie
  • Doelgerichte therapie