Skip to main content

Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende aandoeningen van het zenuwstelsel. Meer dan 50.000 mensen in Nederland hebben de ziekte van Parkinson.


Elk jaar komen daar zo’n 8.000 mensen bij. De ziekte van Parkinson is een chronische, progressieve ziekte. Dit betekent dat het een ziekte is die niet meer overgaat (chronisch), en in de loop van de tijd erger wordt (progressief).
 

Wat is de ziekte van Parkinson?

Bij de ziekte van Parkinson speelt een groepje speciale cellen in de hersenen een belangrijke rol. Deze cellen liggen in een gebied, dat de Substantia Nigra wordt genoemd. Ze maken de stof dopamine aan. Bij de ziekte van Parkinson verdwijnen deze speciale cellen langzaam, waardoor er een tekort aan dopamine ontstaat. Als een groter deel van de cellen niet meer werkt en het tekort niet meer kan worden opgevangen ontstaan klachten. De symptomen kunnen uiteenlopen van een lichte beving van een hand of voet tot andere klachten zoals stijfheid of vermindering van het reukvermogen.

Over het algemeen zijn de symptomen van de ziekte van Parkinson onder te verdelen in twee soorten: motorische klachten, zoals beven, trillen, stijfheid of evenwichtsproblemen en niet-motorische klachten, zoals problemen met slapen, wisselende stemming en vergeetachtigheid.

Verloop van de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte. Stukje bij beetje verdwijnen er steeds meer cellen die dopamine maken. Dit betekent dat de klachten in de loop van de tijd toenemen. Ook kunnen verschillende symptomen op de voorgrond treden op verschillende momenten. Hoe snel dit gebeurt, wisselt per persoon en is moeilijk te voorspellen, maar over het algemeen duurt het proces vele (tientallen) jaren.

Omdat de ziekte langzaam begint, worden de eerste symptomen meestal niet geassocieerd met de ziekte van Parkinson. Het kan bijvoorbeeld wel vijf jaar duren voor de juiste diagnose wordt gesteld.

Behandeling van de ziekte van Parkinson

Helaas is het nog niet gelukt een medicijn te vinden dat het afsterven van de Substantia Nigra cellen tegenhoudt of vertraagt. Wat medicijnen wel kunnen doen is de verschijnselen verminderen die het gevolg zijn van het tekort aan dopamine.

Een groot gedeelte van de beschikbare behandelingen voor de ziekte van Parkinson bestaat uit capsules en tabletten. Er zijn ook behandelingen beschikbaar die op een andere wijze gegeven worden: via een pomp of elektrode. Deze behandelingen worden geavanceerde behandelingen genoemd en worden vooral in een later stadium gestart.

Meer over de ziekte van Parkinson