Psoriasis is een ziekte waardoor de huidcellen te snel groeien. Op de huid verschijnen ruwe, droge en dikke plekken dode huid, die laesies of plaques worden genoemd. De laesies kunnen er rood en geïrriteerd uitzien, met zilverachtige schilfers en een duidelijke begrenzing tussen de plaque en de normale huid. Soms jeuken, branden of bloeden de laesies ook. Plaques komen het vaakst voor op de ellebogen, de knieën en het bovenlijf, maar kunnen overal ontstaan, ook op de hoofdhuid. Vingernagels en teennagels kunnen ook worden aangedaan. De nagels kunnen verkleuren, dikker worden, loslaten van de huid en er kunnen kleine gaatjes in komen.
Wat is psoriasis?
Verloop van psoriasis
Psoriasissymptomen veranderen vaak in de loop van de tijd en zijn bij elke persoon weer anders. Mensen met psoriasis hebben vaak een cyclus van perioden waarin de ziekte actief is, ‘flares’ of opvlammingen genoemd, gevolgd door perioden waarin de symptomen verdwijnen, zogenaamde remissies. De triggers die psoriasis in eerste instantie kunnen uitlokken, verergeren de symptomen vaak of veroorzaken een opvlamming na een periode van remissie.
Als een ontsteking door psoriasis niet wordt behandeld, kan deze uiteindelijk leiden tot verdikte huid, littekenvorming, verminking en bacteriële huidinfecties die worden veroorzaakt door krabben en het aanraken van plaques.
Behandeling van psoriasis
Psoriasis is niet te genezen is, maar er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een vroege diagnose is daarbij belangrijk omdat daardoor medische en psychologische gevolgen van de ziekte geminimaliseerd kunnen worden. Het doel van medische behandeling is:
- Verlichting van symptomen;
- Vermindering van ontstekingen;
- Onderbreking van de cyclus van versnelde productie van huidcellen.