Skip to main content

Reumatoïde artritis (RA)

Reumatoïde artritis is de meest voorkomende inflammatoire reumatische aandoening

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ziekte die ontstekingen veroorzaakt van de membranen (‘synovia’) die onze gewrichten bij elkaar houden en beschermen. Deze ontstekingen leiden tot zwellingen, pijn en stijfheid van de gewrichten. Uiteindelijk kunnen het kraakbeen en de botten van de gewrichten beschadigd raken. RA kan ook organen en weefsels aantasten.

Verloop van reumatoïde artritis

RA is een chronische ziekte. Dit betekent dat wie het krijgt, het de rest van zijn of haar leven houdt. De ziekte kan heel plotseling beginnen of zich juist langzaam ontwikkelen. De symptomen kunnen variëren: de pijn kan mild of extreem zijn, perioden van stijfheid kunnen wisselend kort of heel lang zijn, en de tijd tussen opvlammingen kan variëren van weken tot jaren.

Behandeling van reumatoïde artritis

Op basis van de medische geschiedenis, een uitgebreid lichamelijk onderzoek van de gezwollen gewrichten en verschillende bloedanalyses kan een reumatoloog vaststellen of er sprake is van RA. Ook zijn beeldvormingstechnieken zoals röntgen, echografie en MRI (magnetic resonance imaging) noodzakelijk voor de diagnose, maar ook voor de follow-up.

Als RA-ontstekingen niet worden behandeld, kan dit leiden tot permanente schade aan de gewrichten, een afwijkend uiterlijk van de gewrichten en ernstige stijfheid waardoor dagelijkse activiteiten lastig zijn. Er zijn er veel manieren om RA te behandelen en schade te voorkomen.

 • Aanpassen van de levensstijl en het nemen van maatregelen die symptomen tegen gaan en een positief effect hebben op gezondheid en welbevinden. Bijvoorbeeld:
  • Bewegen
  • Gewichtsbeheersing en gezonde voeding
  • Beschermen van de gewrichten tegen schade
  • Goede balans tussen activiteit en rust
  • Stress beheersen en voldoende ontspannen
 • Aanvullende therapieën, zoals fysiotherapie en ergotherapie
 • Medicijnen kunnen helpen de symptomen en ontstekingen te verlichten. Er zijn ook medicijnen die bovendien de progressie van de ziekte vertragen.