RS-virus (RSV)

ongeveer 1% van de kinderen die een RSV-infectie doormaakt, moet hiervoor worden opgenomen in het ziekenhuis

Wat is het RS-virus?

RSV kan een infectie veroorzaken van de bovenste luchtwegen (neus, keel) en soms ook van de lagere luchtwegen (longen en/of kleinere luchtwegen). RSV komt het meest voor als de buitentemperatuur gaat dalen. Het virus verspreidt zich vaak vanaf oktober, met een piek in december-januari en wordt inactief vanaf maart-april.

Besmetting bij het RS-virus

RSV is een zeer besmettelijk virus. Je kunt besmet raken via besmette secreties (speeksel, snot). Doordat het virus gemakkelijk van de een op de ander wordt overgedragen, wordt zo’n tweederde van alle kinderen al in het 1e levensjaar met RSV besmet. Een eerder doorgemaakte RSV-infectie biedt maar beperkte bescherming tegen een nieuwe infectie. Daardoor lopen elke winter veel kinderen maar ook volwassenen opnieuw een RSV-infectie op.

Verhoogd risico bij het RS-virus

Vroeggeboren baby's en peuters met een longaandoening of aangeboren hartaandoening hebben een verhoogd risico op besmetting met het RS-virus: Hun longen en immuunsysteem zijn vaak nog niet volledig ontwikkeld. Daarom kunnen er in deze risicogroep aandoeningen ontstaan aan de ademhalingswegen en longen, maar ook een longontsteking.

Behandeling bij het RS-virus

Voor een acute RSV-infectie bestaat nog steeds geen behandeling. Het is wel mogelijk om de symptomen te behandelen en een infectie te voorkomen door het toepassen vaneen aantal eenvoudige hygiënemaatregelen:

  • Was handen met warm water en zeep of desinfecteer met handenalcohol voordat je de baby aanraakt.
  • Gooi gebruikte zakdoeken/tissues meteen weg.
  • Maak gebruikt speelgoed geregeld schoon en was het in de wasmachine op minimaal 60°C.
  • Laat niemand die verkouden is of koorts heeft dicht in de buurt van de baby komen.
  • Houd andere kinderen zoveel mogelijk uit de buurt van de baby.
  • Vermijd zoveel mogelijk drukke plaatsen, zoals crèches, dagopvang, wachtkamers en winkelcentra.
  • Rook niet in de buurt van de baby.

Omdat te vroeg geboren kindjes een iets grotere kans hebben op een ernstige vorm van RSV, kan een arts ervoor kiezen om dergelijke kindjes voor dit virus in te enten.

Tevroeggeboren.nl