Skip to main content

Spondyloartritis (SpA)

Spondyloartritis (SpA) is een ziekte waarbij er sprake is van ontsteking van de gewrichten. Als deze ontsteking in de wervelkolom zit, wordt dit axiale Spondyloartritis genoemd. Als de ontsteking in gewrichten op andere plekken in het lichaam zit, dan heet dit perifere Spondyloartritis

Wat is axiale spondyloartritis?

Axiale spondylartritis (Axiale SpA) is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen waarbij ontstekingen aanwezig zijn in het bekken en de wervelkolom. Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste vorm van axiale spondylartritis. Bij deze aandoening raken de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken.

Bij perifere spondyloartritis kunnen ontstekingen in gewrichten op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. Bij deze aandoening raken de gewrichten buiten de rug ontstoken, zoals bijvoorbeeld vingers, voeten, knieën of elleboog.

Verloop van spondyloartritis

De diagnose is een grote uitdaging, omdat de symptomen van patiënten heel verschillend zijn. Pas bij een anamnese, een lichamelijk onderzoek, een bloedanalyse en een MRI en röntgen kan de reumatoloog de juiste diagnose stellen.

De ziekte kan grillig verlopen, met afwisselend actieve en rustige periodes.

Behandeling van spondyloartritis

Medicijnen vormen de belangrijkste pijler van de behandeling, maar ook bewegen, fysiotherapie, ergotherapie en een gezond voedingspatroon zijn belangrijke componenten om chronische ontstekingen en pijn te beheersen en blijvende schade te voorkomen.