Skip to main content

Uveïtis

Uveïtis is niet één ziekte. Het is een groep aandoeningen die allemaal worden gekenmerkt door irritatie, zwelling en beschadiging van de verschillende weefsels van het oog.

Wat is uveïtis?

Uveïtis is een ontstekingsziekte van de binnenkant van het oog (het regenboogvlies). Het kan worden veroorzaakt door een verandering in het afweersysteem en komt vaak voor in combinatie met andere ziektes die ook door afweersysteem problemen worden veroorzaakt.

Bij uveïtis kan de ontsteking optreden in diverse belangrijke structuren van het oog, zoals onder meer het vaatvlies, het netvlies, het glasachtig lichaam, het straalvormig lichaam en de iris.

Verloop van uveïtis

Het begin van de ziekte verschilt. De symptomen van uveïtis kunnen plotseling optreden en snel erger worden, of ze kunnen zich langzaam ontwikkelen. Ze kunnen zich in één oog of in beide ogen voordoen. Het is belangrijk dat uveïtis vroeg wordt gediagnostiseerd en behandeld. Uveïtis kan ernstig zijn en kan leiden tot blijvend verlies van het gezichtsvermogen.

Behandeling van uveïtis

De behandeling van uveïtis hangt af van de ernst van de aandoening en van de plaats waar het oog is aangetast. Bovendien moet er bij de beslissing over de behandeling altijd de nodige aandacht worden besteed aan de vraag of er wel of geen sprake is van een infectieuze uveïtis. Op basis van al deze punten wordt er besloten welke behandeling kan worden ingezet. Over het algemeen kan iedereen op elke leeftijd uveïtis krijgen. De oogontsteking ontstaat het vaakst tussen het 20e en 60e levensjaar, maar ook kinderen kunnen uveïtis krijgen. Bij hen treedt dit vaak op in combinatie met juveniele idiopathische artritis (JIA).

Uveïtis ontstaat het

vaakst tussen het 20e en 60e levensjaar