Skip to main content

Dikke pluim voor alle mensen die betrokken zijn bij klinisch onderzoek

18 mei 2021


Op Clinical Trials Day (donderdag 20 mei) spreken we nog eens extra onze waardering uit voor alle mensen die klinische studies uitvoeren en bedanken wij ze voor wat ze elke dag doen met als doel de gezondheid van mensen te verbeteren. Hoe belangrijk het werk is dat zij doen, was niet eerder zo zichtbaar als nu.

Dat deze dag vandaag gevierd wordt, komt doordat James Lind op 20 mei 1747 begon met wat vaak wordt beschouwd als de eerste gerandomiseerde klinische onderzoek aan boord van een schip. Met het vermoeden dat scheurbuik werd veroorzaakt door verrotting van het lichaam die genezen kon worden door de introductie van zuren, rekruteerde Lind 12 mannen voor zijn 'eerlijke test'. De toegewezen citrusvruchten ondervonden "de meest plotselinge en goed zichtbare effecten", aldus Linds rapport over het onderzoek. Het ontwerp van zijn onderzoek heeft anderen geïnspireerd wat de meerwaarde is van klinische onderzoeken.

Een belangrijke stap om klinisch onderzoek meer toegankelijk te
maken voor geïnteresseerden is de website 
www.AbbVieOnderzoek.nl. Hier kunnen mensen per aandoening
vinden waar in Nederland klinisch onderzoek van AbbVie uitgevoerd wordt en wat de criteria zijn. Ook is er achtergrondinformatie te vinden over wat klinisch onderzoek in het algemeen inhoudt en hoe dat in Nederland geregeld is.

Aan iedereen die betrokken is bij klinisch onderzoek: “Keep up the good work!”