Skip to main content

Beter én sneller overzicht van medicatie

2 feb 2019 | Immunologie
Fotograaf: Inge Hondebrink

 

Een kloppend, actueel medicatieoverzicht is van groot belang voor voorschrijvende specialisten, maar is lang niet altijd voorhanden. Victor Huiskes en Karin Spijkers, apothekers bij de Sint Maartenskliniek, laten in het vandaag verschenen Zorgvisie Magazine, 'expert aan het woord' zien hoe het anders kan. Hun online verificatiemethode levert twee minuten tijdwinst per consult op.

Spijkers: "Apotheken en ziekenhuizen steken veel tijd in het verifiëren van medicatieoverzichten bij de patiënt. Dat proberen ze telefonisch te doen, of live, vlak voor een consult. Alleen lukt dat lang niet altijd, dus moet in veel gevallen de specialist tijdens het consult zelf de medicatie doorspreken met de patiënt. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld twee minuten per consult te kosten."

De Sint Maartenskliniek heeft inhoudelijk geadviseerd bij het ontwikkelen van een medicatieverificatiemodule in een online persoonlijk gezondheidsdossier.

Huiskes: “Op basis van informatie uit het ziekenhuis en het Landelijk Schakelpunt kunnen we de patiënt een goed onderbouwde inschatting van het medicatiegebruik presenteren. Twee weken voor een patiënt op consult komt, vragen we het dossier online te bekijken en waar nodig bij te werken.”

De Sint Maartenskliniek heeft een partnerschap met AbbVie. Doel van de samenwerking is om samen zorg voor mensen met reuma te verbeteren. Het project om tot efficiëntere medicatieverificatie te komen, is onderdeel van de samenwerking.

Lees het volledige verhaal op zorgvisie.nl of in Zorgvisie magazine.