Werk als behandeldoel is nog lang niet vanzelfsprekend – maar het is steeds vaker een reëel perspectief. Daar maakt Target@Work werk van - eerst in de reumatologie, nu ook in oncologie. In een partner bijdrage op Skipr vertelt programmamanager Tamara Raaijmakers hoe.
Mensen met een chronische aandoening of ingrijpende ziekte zijn méér dan alleen patiënt. Ze zijn bijvoorbeeld ook partner, ouder, of kind én iemand met een werkende identiteit. Zorgprofessionals zouden ook over werk aan patiënten moeten vragen wat voor hen belangrijk is.
Door snellere diagnoses en betere behandelmethodes kunnen gelukkig steeds meer patiënten blijven werken. Maar nog steeds verliezen, ondanks al die vooruitgang, veel mensen hun baan door een chronische aandoening of ziekte. Dat heeft ook maatschappelijke impact. Want één op de drie Nederlanders heeft een chronische aandoening, en steeds vaker in de werkende leeftijd.
Target@Work komt voort uit een initiatief in de reumatologie. Target@Work ontwikkelde een checklist voor alle betrokkenen. Daar staat in welke stappen de werkende patiënt zelf kan zetten. Maar óók wat specialisten, werkgevers, psychologen of andere zorgverleners kunnen doen. Daarnaast is een project opgezet voor zorgprofessionals om bewustzijn te creëeren over het belang van werk, én praktische handvatten voor de praktijk te geven.
De kennis vanuit de reumatologie wordt nu ook ingezet voor de oncologie
Lees het volledige verhaal op Skipr.
Target@Work is een project binnen Fit for Work Nederland, waarin werkgevers, werknemers, zorgverleners en beleidsmakers samenwerken aan werkbehoud bij chronische aandoeningen. AbbVie is founding partner van Fit for Work Nederland Meer weten? Kijk dan op fitforworknederland.nl of targetatwork.nl.