Zo’n 50.000 Nederlanders hebben de ziekte van Parkinson. Daarvan is tussen de 10 en 15 procent gebaat bij geavanceerde therapie. In de praktijk krijgen amper 2.000 mensen die. De NIGRA Regionale Zorgaanpak Geavanceerde Parkinson gaat dit veranderen. Neuroloog Anne van der Plas van het Alrijne Ziekenhuis vertelt op Qruxx.com hoe.
Wat is de oorzaak van de onderbehandeling en praktijkvariatie? En vooral: hoe kunnen we die te lijf gaan? Om die vragen te beantwoorden, werd in 2014 de werkgroep regionale zorgaanpak complexe Parkinson NIGRA opgericht. Inmiddels is de pilot NIGRA¹ al lang en breed afgerond. En zijn de handreikingen, inclusief leidraad voor de implementatie beschikbaar voor alle ziekenhuizen en behandelcentra. Van der Plas: “Wat er nu ligt, is geen pure wetenschap. Maar het is wel de gecombineerde uitkomst van veel gezond verstand, en het biedt neurologen die te maken krijgen met Parkinson veel houvast. Dat is bijzonder waardevol.”
De ambitie om deze aanpak landelijk uit te rollen is groot. Van der Plas: “We zien dat andere neurologen ons voorbeeld vanzelf volgen. Alleen gebeurt dat nog niet op landelijke schaal. Uiteindelijk wil je dat het bewustzijn over geavanceerde Parkinson en daarvoor beschikbare behandelingen wijd verspreid raakt, en overal expertpanels ontstaan. We merken alleen wel dat mensen het soms moeilijk vinden om hun oude gewoontes te verbreken. Daarom nemen we als werkgroep ook zelf het heft in handen. We zijn druk op zoek naar geschikte neurologen om het balletje verder aan het rollen te brengen.” Lees hier het volledige artikel.
AbbVie is betrokken bij de zorg voor mensen met een gevorderde vorm van Parkinson en maakt de NIGRA-aanpak mede mogelijk zonder invloed op opzet en uitvoering.
¹Nigra Regionale Zorgaanpak Geavanceerde Parkinson: resultaten pilotonderzoek. Amstelveen, 2016.