Skip to main content

Online vragenlijst geeft patiënten snel inzicht in wat zij belangrijk vinden voor hun behandeling

6 jun 2019 | Neurologie

Weten wat je belangrijk vindt, is met een (chronische) ziekte noodzakelijk. “Samen met mijn partner en de honden ons dagelijks rondje in het bos kunnen lopen.” Er bewust van zijn wat er écht toe doet in het leven is zowel voor patiënten als de zorgverleners relevant om de behandeling er op af te kunnen stemmen. “Me vol energie inzetten tijdens die twee dagen dat ik werk.” Om mensen met een (chronische) ziekte inzicht te geven in wat er voor hen toe doet, lanceert Harteraad vandaag, op What matters to you?-dag, de verbeterde ‘WatErToeDoet’. Was deze snelle en eenvoudige online inzicht-tool eerder alleen geschikt voor mensen met hart- en vaataandoeningen, nu kan iedereen er gebruik van maken.

Snel weten wat er voor jou toe doet
“Als je verteld wordt dat je (chronisch) ziek bent, merk je ineens wat echt belangrijk is in het leven. Moeilijker wordt het als je heel precies wil omschrijven wat dat concreet inhoudt”, aldus Inge van der Broek, beleidsadviseur bij de Harteraad. Harteraad signaleerde deze moeilijkheid voor patiënten. En andersom dat artsen vaak het gesprek niet voeren over wat iemand echt belangrijk vindt. Terwijl dat juist belangrijk is bij keuzes die gemaakt moeten worden tijdens een behandeling. Zodoende ontwikkelde de patiëntenvereniging de online inzicht-tool watertoedoet.info. Door slechts vier vragen te beantwoorden, komt iedereen met een (chronische) ziekte er snel achter wat er voor haar of hem écht toe doet. In eerste instantie was deze tool vooral gemaakt ter ondersteuning van mensen met hart- en vaataandoeningen. Op initiatief van Kennisnetwerk CVA en biofarmaceutisch bedrijf AbbVie werd WatErToeDoet voor een bredere groep patiënten geschikt gemaakt.

WatErToeDoet gebruiksklaar voor iedere patiënt
Hella Tulp is verpleegkundig specialist in het Elkerliek Ziekenhuis met Parkinson als aandachtsgebied. “Kenmerkend aan Parkinson is dat je langzaam, over een periode van jaren, achteruitgaat. Daarmee is het per definitie een aandoening waar je in het beginstadium nog helder van geest bent, maar langzaamaan steeds minder scherp wordt. Als dan voor jezelf en je naasten niet duidelijk is wat jij belangrijk vindt in het leven, en waar de behandeling dus op gefocust zou moeten zijn, kan dat heel lastig zijn,” legt Hella uit. “Om WatErToeDoet voor een grote groep patiënten met verscheidene ziektebeelden toegankelijk te maken, hebben we de online inzicht-tool gedurende een jaar getest. En dankzij de tips van mijn patiënten, die flink uitgedaagd worden door hun neurologische achteruitgang, wisten we de tool aan te scherpen wat betreft overzichtelijkheid en gebruiksgemak.”

“We hebben nu een écht gesprek in de spreekkamer.”
Hella: “Ik gebruik WatErToeDoet veel tijdens mijn spreekuur, omdat het patiënten richting geeft bij het omschrijven wat ze willen blijven doen. Daardoor kan ik heel concreet uiteenzetten hoe we de behandeling kunnen aanpassen om dat doel te bereiken. Naast het bespreken van fysieke ongemakken, krijgt het gesprek dus een extra toevoeging. En net zo goed geldt dat voor de partner en andere belangrijke naasten: WatErToeDoet kan ook buiten de spreekkamer de starter zijn van een verhelderend gesprek waarin duidelijk wordt wat voor iemand belangrijk is. Ik hoop dat de tool daarom door veel zorgverleners ingezet gaat worden.”

Over Harteraad en WatErToeDoet
Harteraad verbindt, versterkt en vertegenwoordigt mensen met een hart- en vaataandoening en hun omgeving.Harteraad realiseerde WatErToeDoet in samenwerking met de KeuzeArchitecten. De online vragenlijst is mede mogelijk gemaakt dankzij CZ Fonds, biofarmaceutisch bedrijf AbbVie, Zorginstituut Nederland, Kennisnetwerk CVA, Programma PG Werkt Samen (ondersteund door PGO Support). 

Stel de vraag: “What matters to you?” Op 6 juni worden zorgverleners opgeroepen om mee te doen aan de internationale ‘What matters to you?-dag’. Daarmee laten ze zien dat kwaliteit van zorg niet alleen te maken heeft met het verlenen van de beste medische zorg vanuit medisch oogpunt ‘What’s the matter?’, maar óók gericht is op de persoonlijke zorgen en behoeften van de patiënt: ‘What matters to you?’

Lees ook het artikel over WatErToeDoet op Skipr.nl: "Met WatErToeDoet kom je tot een persoonlijk behandeldoel" .