AbbVie's strategische partnerschappen zijn een sterk pad naar nieuwe ontdekkingen
Wereldwijde partnerschappen geven wetenschappers een voorsprong in de strijd tegen ernstige ziektes en virussen, van COVID-19 tot auto-immuunziektes.
Innovatieve denkers samenbrengen
Als het om partnerschappen gaat, zien wij het bij AbbVie zo: patiënten kunnen er baat bij hebben. Of het nu gaat om het versterken van kleinere biotechnologische bedrijven, het samenwerken met universiteiten of het bundelen van krachten met andere farmaceutische bedrijven over de hele wereld: partnerschappen zijn de weg naar wetenschappelijke ontdekkingen.
Deze aanpak is van nog groter belang sinds 2020, aangezien de partnerschappen van AbbVie in omvang en intensiteit groeien en aansluiten bij de wereldwijde uitdagingen, zoals de zoektocht naar potentiële geneesmiddelen tegen COVID-19.
“AbbVie heeft altijd met partnerschappen gewerkt om creatief, wendbaar en innovatief te blijven terwijl we therapieën ontwikkelen die gericht zijn op terreinen waar wereldwijd nog ruimte voor verbetering is”, zegt Tom Hudson, M.D., senior vice president van de afdeling R&D en hoofdonderzoeker bij AbbVie. “Door partnerschappen combineren we de slimste mensen bij AbbVie met de slimste mensen daarbuiten. Het is een krachtige manier om de wetenschap verder te brengen, wat ten goede komt van mensen die nu nog in afwachting zijn van medische vooruitgang.”
Met de recente overname van Allergan heeft AbbVie aanzienlijke financiële middelen aangetrokken voor de uitbreiding van deze activiteiten. Het bedrijf blijft strategische kansen benutten die passen binnen de belangrijkste internationale aandachtsgebieden: immunologie, oncologie, neurologie, algemene geneeskunde, oogzorg, esthetiek.
In 2020 kondigde AbbVie een groot aantal nieuwe partnerschappen aan. Om er een paar te noemen: een samenwerking op het gebied van oncologie met het Deense bedrijf Genmab, een deal met het Japanse biotechbedrijf Sosei Heptares voor de bestudering van ontstekingsziektes en een overeenkomst op het gebied van immuno-oncologie met het Chinese klinische biotechbedrijf I-Mab.
AbbVie’s wetenschappelijk leiders beschrijven drie manieren waarop partnerschappen de onderzoeks- en ontwikkelingsprioriteiten van het bedrijf aanvullen.
1. Snel handelen: dringende gezondheidsproblemen aanpakken
Toen de COVID-19-pandemie toesloeg, bundelde AbbVie de krachten met 22 andere farmaceutische en life sciences-bedrijven om mogelijke geneesmiddelen voor dit potentieel dodelijke virus te onderzoeken.
Door samen te werken, hebben de bedrijven ruim 2.000 samenstellingen uit de zogenaamde ‘pijplijnen’ van hun leden geanalyseerd. Goedgekeurde geneesmiddelen, nieuwe therapieën, antilichamen en vaccins zijn allemaal onder de microscoop gekomen, en een groot aantal klinische studies is in een vergevorderd stadium.
Op basis van deze inspanningen is AbbVie een samenwerking aangegaan met andere grote klinische onderzoeksnetwerken en andere farmaceutische bedrijven om de meest veelbelovende medicijnen – één van elk bedrijf – te testen op ernstig zieke COVID-19-patiënten die in het ziekenhuis liggen. Voor de trial I-SPY COVID-19, om maar een voorbeeld van dit werk te noemen, maken drie bedrijven gebruik van een adaptief platformtrial, bedoeld om sneller resultaten te verkrijgen.
“Bij een urgente bedreiging voor de volksgezondheid waarbij tijd een cruciale rol speelt, is het verstandig om veelbelovende geneesmiddelen zo snel mogelijk te testen,” zegt Hudson. “Samenwerkingen kunnen dat proces sneller en efficiënter maken.”
AbbVie werkt ook samen met Harvard Medical School en andere partners om potentiële behandelingen voor toekomstige ziekte-uitbraken te bestuderen, met speciale aandacht voor door coronavirussen veroorzaakte ziektes.
2. De kansen vergroten: auto-immuunziektes behandelen
Voor patiënten met auto-immuunziektes zoals de ziekte van Crohn, reumatoïde artritis en atopische dermatitis (ernstig eczeem), kan het dagelijks leven pijnlijk en frustrerend zijn.
Met een krachtig onderzoeksprogramma naar auto-immuunziektes bouwt AbbVie voort op de eigen expertise door samen met andere bedrijven aanvullend onderzoek te doen. Een voorbeeld is het recente partnerschap van AbbVie met het in Seattle gevestigde Alpine Immune Sciences, dat onderzoek doet naar auto-immuunziektes zoals systemische lupus erythematodes (SLE).
Bij patiënten met SLE valt het immuunsysteem van het lichaam gezonde cellen en weefsels aan van de huid, de nieren, de longen en andere kritische organen. Daarnaast leidt de ziekte tot symptomen zoals vermoeidheid, chronische pijn en geheugenverlies. AbbVie bestudeert al jaren de mechanismen achter SLE en zet zich in om aanvullende behandelingen te ontwikkelen.
“Alpine Immune Sciences heeft grote vooruitgang geboekt bij het zodanig ontwikkelen van een nieuwe biological voor auto-immuunziektes, dat deze klaar is voor eerste fase klinische testen,” zegt Niels Emmerich, vice president Search & Evaluation bij AbbVie. “We zijn blij dat we de inspanningen van Alpine om een mogelijke nieuwe behandelingsoptie voor SLE te onderzoeken, kunnen ondersteunen.”
Deze samenwerking is een voorbeeld van hoe AbbVie haar capaciteiten afstemt op potentiële partners met een gedeelde visie en vergelijkbare onderzoeksspecialismen.
“De knapste koppen met dezelfde interesses en complementaire expertise bij elkaar brengen, kan er uiteindelijk voor zorgen dat we meer ontdekkingen doen en de wetenschap naar een hoger niveau tillen”, zegt Jochen Salfeld, vice president immunology and virology discovery en eminent onderzoeker bij AbbVie. “Voor patiënten met een immuunziekte kan dit hun leven veranderen.”
3. Wereldwijk bereik: zorgen voor behandelingen overal ter wereld
Samenwerken met geneeskunde-opleidingen, ziekenhuizen, gezondheidsinstanties en bedrijven over de hele wereld is niet alleen goede wetenschap, het helpt ons bij AbbVie om te begrijpen wat er nodig is. Zo is AbbVie recentelijk een wereldwijde, strategische samenwerking aangegaan met Jacobio Pharmaceuticals, gevestigd in Beijing, voor de ontwikkeling van veelbelovende nieuwe geneesmiddelen tegen kanker. Jacobio bestudeert SHP2-remmers om te kijken of deze samen met het immuunsysteem van het lichaam kankercellen kunnen aanvallen.
In het kader van de overeenkomst zal AbbVie helpen onderzoeksgerelateerde uitgaven te dekken en de potentiële geneesmiddelen naar een groter wereldwijd publiek te brengen.
“Onze expertise op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling en -commercialisering is een krachtig middel geworden voor kleinere, gespecialiseerde bedrijven, waaronder early science-bedrijven”, zegt Emmerich. “Door onze partnerschappen en samenwerkingen kunnen we de sterke punten van onze partners aanvullen en ze helpen succesvol te zijn. Uiteindelijk hebben patiënten daar baat bij en dat is waar we ons succes aan afmeten.”
Dit artikel is een vertaling van een artikel op de website van ons hoofdkantoor. Ga voor meer informatie of vragen over dit artikel naar onze internationale website.