Immunologie

Mensen met een immunologische aandoening mee laten doen aan de maatschappij. Daar zetten we ons voor in.

Gepersonaliseerde zorg

Des te meer we ontdekken, des te meer we begrijpen hoe iedere patiënt anders is. Zelfs bij patiënten bij wie dezelfde ziekte is vastgesteld. Daarom is een gepersonaliseerde benadering bij een immunologische aandoening cruciaal. Meer dan 1 miljoen mensen met een immunologische aandoening wereldwijd worden behandeld met onze geneesmiddelen. In Nederland zijn dat duizenden mensen per jaar. 

Er zijn al grote stappen gezet. Een wachtkamer op de afdeling reumatologie staat niet meer vol met mensen in rolstoelen. Mensen met de ziekte van Crohn hebben hun ziekte onder controle en kunnen gewoon de deur uit. Steeds meer psoriasispatiënten kunnen zich weer comfortabel voelen op het strand. Dit zijn belangrijke en grote stappen voorwaarts. 


Wetenschappers van het AbbVie Bioresearch Center in Massachusetts richten zich op innovatieve oplossingen voor een aantal van de grootste uitdagingen in de geneeskunde, waaronder immunologie.

We zijn er trots op een betrouwbare leider te zijn op het gebied van immunologie — we doen er alles aan om een verschil te maken in het leven van patiënten”.

Nicole Selenko-Gebauer, M.D., MBA
VP, Global Medical Affairs, AbbVie

Onderzoeksinteresses

Sinds 1997 doet AbbVie klinisch onderzoek naar immunologische aandoeningen. In Nederland doet AbbVie klinisch onderzoek naar immunologische aandoeningen in 31 ziekenhuizen. In totaal zijn dit 28 onderzoeken waaraan bijna 456 patiënten meedoen. We gebruiken onze jarenlange kennis en ervaring op het gebied van immunologisch onderzoek om geneesmiddelen te ontwikkelen die beter aansluiten op de behoeften van verschillende patiënten. We richten ons met onderzoek op:

Begrijpen hoe ziekten ontstaan
We proberen te achterhalen wat de oorzaken van ziekten zijn door de moleculaire kenmerken van patiënten te bestuderen. Dit doen we vanaf het begin van de ziekte tot na de behandeling. Hierbij maken we gebruik van multi-omics, machine learning en kunstmatige intelligentie.

Geneesmiddelen ontdekken op een andere manier
We veranderen de manier waarop we geneesmiddelen ontdekken door naar de onderliggende genetische factoren van ziekten te kijken, in plaats van alleen maar naar diagnoses die de ziekten beschrijven.

Verhoging van de kans op succes
We werken aan het verbeteren van modellen die de menselijke biologie beter nabootsen en gebruiken geavanceerde benaderingen zoals CRISPR, iPSC, organoïden en ziekte-op-een-chip. Dit helpt ons om beter te begrijpen welke doelen belangrijk zijn en welke geneesmiddelen veelbelovend zijn.

Immuuntolerantie bevorderen
In plaats van alleen het onderdrukken van immuunreacties, proberen we te begrijpen hoe we immuuntolerantie kunnen stimuleren. Hierdoor kunnen auto-immuunreacties vermindert of voorkomen worden.

Slimmere manieren om geneesmiddelen toe te dienen
We investeren in speciale technologieën waarmee geneesmiddelen gerichter kunnen worden toegediend, zoals bispecifieke geneesmiddelen, platformen voor het koppelen van antilichamen aan geneesmiddelen, kleine moleculen, RNA-therapieën en het herprogrammeren van cellen op de plaats waar ze zich bevinden.

Aandachtsgebieden voor immunologie

We zetten ons in om mensen met chronische, progressieve ziekten in de reumatologie, dermatologie en gastro-enterologie te helpen een volledig leven te leiden zonder de beperkingen van hun ziekte.

AANDACHTSGEBIEDEN IMMUNOLOGIE

Speerpunten

Sterke innovatie

Voor al onze onderzoeken volgen we drie principes om te innoveren

Samenwerken

We bundelen onze krachten met experts op het gebied van immunologie om patiënten snel meer behandelmogelijkheden te bieden. Onze partners zijn een aanvulling op onze sterke punten, capaciteiten en toewijding om mensen met immunologische aandoeningen te helpen.Gepersonaliseerde geneeskunde

Innovatie helpt onderzoekers om complexe immunologische aandoeningen steeds beter te begrijpen. Van hoe iemands genetica invloed heeft op de ziekte tot het gebruik van klinische onderzoeksgegevens om gepersonaliseerde geneeskunde mogelijk te maken. Geavanceerde technologieën zoals moleculaire profilering en biomarkeranalyses helpen ons hierbij.Blijven ontwikkelen

We hebben al jaren ervaring met immunologische aandoeningen - en we zijn nog lang niet klaar.  We blijven ons inzetten voor deze ziektebeelden waarin we het verschil kunnen maken door behandelingen door te ontwikkelen.
Platform voor patiënten

Samen doen we er alles aan om de kwaliteit van leven van mensen met immunologische aandoeningen te verbeteren. Daarom hebben we het platform ontstekingsziekten.nl voor patiënten ontwikkeld. Hier staat overzichtelijke informatie over inflammatoire aandoeningen en een gesprekshulp om effectief met de arts het gesprek aan te gaan. Zodat mensen de zorg krijgen die het beste bij ze past.