Akkoord over toelating in basispakket van Venclyxto® (venetoclax) met rituximab voor CLL

Vanaf 1 december 2019 wordt venetoclax (Venclyxto) in combinatie met rituximab vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering voor de behandeling van volwassen patiënten met CLL, die tenminste één andere therapie hebben gehad. Venetoclax in combinatie met rituximab is een chemovrije behandeling die een vaste periode van 24 maanden wordt gegeven.

AbbVie maakt vandaag bekend dat een akkoord is bereikt met Minister Bruno Bruins (Medisch Zorg) over de toelating van venetoclax in combinatie met rituximab voor de behandeling van patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL), die tenminste één andere therapie hebben gehad.
De vergoeding van de combinatietherapie is gebaseerd op de MURANO studie. Deze studie laat aanhoudende effectiviteit zien van venetoclax met rituximab ook na voltooien van de vaste behandelduur van 24 maanden.

CLL is een type kanker dat wordt gekenmerkt door een ontregelde groei van afwijkende witte bloedcellen (leukocyten) in het bloed en het beenmerg. CLL is het meest voorkomende type leukemie bij volwassenen. In Nederland wordt het ieder jaar bij 900-1000 patiënten vastgesteld.

De combinatie van venetoclax met rituximab is een chemovrije behandeling. Venetoclax kenmerkt zich door een gerichte werking, het geneesmiddel richt zich op het BCL-2 eiwit en helpt zo het proces van apoptose (een natuurlijk zelfvernietigingsproces) te herstellen, waardoor kankercellen sterven. In mei 2019 oordeelde het Zorginstituut Nederland dat de werkzaamheid van venetoclax met rituximab een meerwaarde heeft ten opzichte van chemo-immunotherapie en vergelijkbaar is met één ander middel.

Venetoclax is als monotherapie voor de behandeling van CLL al sinds 2017 opgenomen in het basispakket. Nu wordt venetoclax in combinatie met rituximab ook toegelaten, in ieder geval tot 1 januari 2022.