Akkoord over toelating in basispakket van Venclyxto® (venetoclax) met obinutuzumab voor CLL

Vanaf 1 april 2021 wordt venetoclax (Venclyxto) in combinatie met obinutuzumab vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering voor de behandeling van volwassen niet-fitte patiënten met niet eerder behandelde CLL, zonder 17p- deletie of TP 53-mutatie onafhankelijk van de IGHV-status.Venetoclax in combinatie met obinutuzumab is een chemovrije behandeling die een vaste periode van 12 maanden wordt gegeven.

AbbVie maakt vandaag bekend dat een akkoord is bereikt met Minister Tamara van Ark (Medisch Zorg) over de toelating van venetoclax in combinatie met obinutuzumab voor de behandeling van niet-fitte patiënten met niet eerder behandelde chronische lymfatische leukemie (CLL), zonder 17p- deletie of TP 53-mutatie onafhankelijk van de IGHV-status.1

Venetoclax wordt in de combinatiebehandeling met obinutuzumab voor een vaste periode van 12 maanden gegeven.1,2 De vergoeding van de combinatietherapie is gebaseerd op de CLL14-studie.

CLL is een type kanker dat wordt gekenmerkt door een ontregelde groei van afwijkende witte bloedcellen (leukocyten) in het bloed en het beenmerg. CLL is het meest voorkomende type leukemie bij volwassenen. In Nederland wordt het ieder jaar bij 1100 patiënten vastgesteld.3

De combinatie van venetoclax met obinutuzumab is een chemovrije behandeling. Venetoclax kenmerkt zich door een gerichte werking, het geneesmiddel richt zich op het BCL-2 eiwit en helpt zo het proces van apoptose (een natuurlijk zelfvernietigingsproces), waardoor kankercellen makkelijker sterven.

Venetoclax is als monotherapie voor de behandeling van CLL al sinds 2017 opgenomen in het basispakket. Sinds november 2019 is venetoclax in combinatie met rituximab toegevoegd. Nu is ook venetoclax met obinutuzumab toegelaten.

Bronnen
  1. SmPC Venclyxto® (venetoclax) (www.productinformatie.abbvie.nl).
  2. Al-Sawaf O, et al. Lancet Oncol 2020;21:1188–1200 (incl. suppl).
  3. Kanker.nl