Wereld Parkinson Nacht 2024 – Voor iedereen die wakker ligt van parkinson

Iedereen slaapt weleens slecht, maar bij mensen met de ziekte van Parkinson komt dit vaker voor. Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Daarom vragen wij deze Wereld Parkinson Dag opnieuw aandacht voor de nachten met parkinson en is het wat ons betreft Wereld Parkinson Nacht. 


Podcast voor iedereen die wakker ligt van parkinson

Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap bij de ziekte van Parkinson. In de podcast spreken neuroloog Sirwan Darweesh en somnoloog (slaapexpert) Sebastiaan Overeem over het belang van slaap, de link tussen slaapproblemen en de ziekte, maar ook hoe je slaapproblemen kunt bespreken en wat dat kan opleveren in het dagelijks leven. Want slaapproblemen hebben invloed op de nacht, maar ook op de dag. Door het slechte slapen, vallen mensen met parkinson overdag bijvoorbeeld in slaap en zijn ze vermoeid. Je vindt de podcast op de website Verder met Parkinson of op Spotify.Pijn, piekeren, ’s nachts plassen, moeilijk opstaan of stijfheid

De ziekte van Parkinson kan op verschillende manieren de kwaliteit van slaap verslechteren. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van pijn, piekeren, ’s nachts vaak moeten plassen, moeilijk opstaan en/of stijfheid2. Een passende oplossing vinden begint met het herkennen van de klachten en deze bespreken met je neuroloog of verpleegkundige. In de podcast en op de website www.VerdermetParkinson.nl vind je meer informatie en tips.

Meer over slaapproblemen bij de ziekte van Parkinson

Naast de podcast over slaapproblemen bij de ziekte van Parkinson, biedt de website www.VerdermetParkinson.nl ook andere informatie en tips over slaapproblemen. Daarnaast vind je er bijvoorbeeld ook een vragenlijst die kan helpen bij het gesprek over slaapproblemen. Naast slaapproblemen, komen op de website ook andere aspecten aan bod die een rol spelen bij het leven met gevorderde parkinson, zoals leefstijl, relaties en behandelingen. 

  1. Louter et al. European Journal of Neurology 2013, 20: 259-265