De laatste updates op het gebied van neurologie
Migraine is een van de meest invaliderende niet-dodelijke hersenziektes en trekt een zware wissel op de arbeidsproductiviteit1. Daarmee staat logischerwijs ook de zorgsector onder druk. De inzet van betere voorlichting en nieuwe technologie biedt uitkomst, stelt Geert Sulter.
Natacha (45) heeft sinds haar 14e migraine. In de eerste jaren kon ze dit behandelen met ibuprofen of diclofenac. Toen de migraine rond haar eisprong en menstruatie te hevig werd, kreeg ze een hormoonhoudend spiraaltje. Daarmee bleef het relatief rustig. Tot de eerste zwangerschap: ze kreeg hevige migraineaanvallen en kon geen medicatie slikken vanwege haar kind. Natacha: "De meeste vrouwen hebben tijdens de zwangerschap juist geen migraine. Bij mij verliep dat anders. Bij zeven maanden zwangerschap kon ik echt niet meer. Mijn migraine was chronisch geworden. Ik had aanvallen van vijf dagen. Dan waren er een of twee dagen ‘rust’ en vervolgens begon het weer opnieuw. Ik kreeg bloeddrukverlagers tegen de migraine, waarmee ik in een iets rustiger vaarwater kwam. Na de zwangerschap ben ik preventieve medicatie gaan slikken. Dat hielp redelijk, al werd de migraine wel wat onvoorspelbaarder."
Jacob (77) heeft de ziekte van Parkinson. Het viel een kennis van hem op dat hij bewoog zoals een Parkinson-patiënt. De kennis had net het proces van dichtbij meegemaakt. ‘Misschien kun je er even mee naar de huisarts’, was zijn advies. Via de huisarts kwam Jacob bij de neuroloog. Toen die hardop zei: ‘Meneer, u heeft Parkinson’, was dat behoorlijk schrikken.et.
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten atogepant per 1 december 2024 te vergoeden voor de behandeling van therapieresistente chronische migraine.
Passende zorg draait om zorg die waarde gedreven is en samen met en rondom de patiënt tot stand komt. Een treffend voorbeeld hiervan is het optimaliseren van zorg voor patiënten met chronische hematologische aandoeningen in het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) in samenwerking met AbbVie.
Wereld Parkinson Dag opnieuw aandacht voor de nachten met parkinson en is het wat ons betreft Wereld Parkinson Nacht.
AbbVie Nederland brengt een nieuwe behandeling op de markt voor mensen met de gevorderde ziekte van Parkinson. De behandeling bevat de stofcombinatie foslevodopa/foscarbidopa, welke is verwerkt in een oplossing die onderhuids wordt toegediend.
Atogepant is een eenmaal daagse orale CGRP-receptor antagonist die kan worden ingezet voor de preventie van episodische en chronische migraine.
Parkinson & Arbeid ‘Expertisecentrum Parkinson & Arbeid’ is erop gericht dat mensen met Parkinson regie houden over hun werksituatie en daarmee zo lang en zo goed als het kan aan het werk blijven.
De door u opgevraagde productspecifieke site is bedoeld voor de inwoners van een bepaald land of bepaalde landen, zoals vermeld op die site. Als gevolg hiervan kan de site informatie bevatten over geneesmiddelen die niet zijn goedgekeurd in andere landen of regio's. Als u inwoner bent van een ander land dan het land waarnaar de site is gericht, ga dan terug naar AbbVie.com of neem contact op met uw lokale AbbVie-filiaal om de juiste productinformatie te verkrijgen voor het land waar u woont. De door u opgevraagde internetsite is mogelijk niet geoptimaliseerd voor uw schermgrootte. Wenst u door te gaan naar deze productspecifieke site?